top of page

"Graag wilde ik een inspirerende werkplek creëren die me herinnert aan mijn Russische docenten en mijn studietijd in Italië."

Anouk Bijsterbosch

The studio: Citaat
IMG_9954_Original.jpg

OVER DE STUDIO

@ De Nettenfabriek, Apeldoorn

The studio: Welkom

FLORENCE

'La Dolce Vita'

In 2016 vertrok ik naar Florence om te beginnen aan een opleiding aan de Florence Classical Arts Academy. In Italië is de immense geschiedenis en een eindeloze waardering voor klassieke schoonheid elke dag voelbaar. Florence is een brandhaard voor oude en nieuwe kunst en de perfecte plek voor wie een klassieke scholing in de schilder- en beeldhouwkunst zoekt. Ik kreeg er een grondige opleiding in compositie, constructief tekenen, anatomie, kleurenleer, perspectief, werken naar levend model en bestudeerde uitvoerig het werk van oude meesters. Buiten scheen de Italiaanse zon maar binnen de muren van de academie… een Russische opvoeding. Hoe dan?

071c95_e067f9527dc54428a9369db54073034a~mv2.jpg
The studio: Over
Imperial_Academy_of_Arts_Panorama-1.jpg

RUSSISCHE ACADEMIE

Russische academie in Italië?

Sinds de Renaissance is Italië een land waar kunstenaars naar toe gingen om zich te laten inspireren door de architectuur, kunst en muziek die er is voortgebracht. Of om de ambachtelijke vaardigheden van de kunsten eigen te maken. Zo ook de Russen. In Sint Petersburg werd in de 18e eeuw de Imperial Academy of Art gesticht. Toen kwamen er Italiaanse, Franse en Duitse leraren om kunst te onderwijzen. Door de eeuwen heen zijn de methoden van generatie op generatie overgedragen. De kunsttradities die zich over honderden jaren uitstrekken zijn daar bewaard gebleven en springlevend in de 21ste eeuw! Nog steeds is de ‘Imperial Academy’ of de ‘Repin Academy’ de grootste en oudste kunstacademie in Rusland. Het Sovjetsysteem heeft het klassieke kunstonderwijs in stand gehouden. Er zijn maar weinig plaatsen in de wereld waar de beeldende kunst nog op de oude manier wordt onderwezen en waar het om ‘vorm verbeelden’ draait.


Voor buitenlanders is het moeilijk om de volledige opleiding in Rusland te volgen tenzij je goed Russisch spreekt. De meeste instructeurs die lesgeven aan de Repin Academy spreken geen Engels. In 2010 wordt in Florence een school geopend waar door voormalige studenten van de Repin Academy wordt lesgegeven: The Florence Classical Arts Academy. Hier heeft elke professor zijn of haar eigen tolk en krijg je de kritiek tijdens de les dus twee keer te horen, eerst in het Russisch en daarna in het Italiaans of Engels. 

The studio: Over

''Don’t tell me the moon is shining; show me the glint of light on broken glass.''

Anton Chekhov

The studio: Citaat

WAT BIEDT DE FLORENCE STUDIO?

Een glimp van een traditionele kunstenaarsopleiding!

De Florence studio is een schilderstudio waar je wekelijks teken- en schilderlessen kunt volgen. We werken volgens de ‘Constructive Drawing School’ beter bekend als de Russische academische methode, dit betekent dat je leert tekenen in 3D-vorm. Er zijn twee programma’s: constructief tekenen en master copy training.


Bij de Russische academische methode wordt een uitgebalanceerde combinatie van visuele en analytische benaderingen gebruikt. We tekenen wat ons oog kan zien, maar we voegen ook toe wat onze hersenen weten over de vorm, namelijk de kennis van de anatomie en constructief tekenen. Zo kunnen we zeer moeilijke vormen van de werkelijkheid (bijvoorbeeld de vorm van het menselijk lichaam) uitdrukken in de eenvoudige taal van de geometrie. Alleen maar tekenen naar het leven (kopiëren) is niet genoeg om een goed werk te produceren. Het is juist erg belangrijk om ook veel aandacht te besteden aan tekenen vanuit de verbeelding en je herinnering omdat het helpt bij het ontwikkelen van je geheugen, denken, innerlijke visie en als gevolg daarvan stelt het je in staat om gedachten, ideeën en gevoelens vrijelijk te uiten door middel van een getekende of geschilderde compositie.

The studio: Over
IMG_2402.jpg

DE NETTENFABRIEK

Van Fiume Arno naar het Apeldoorns Kanaal

Direct naast het station van Apeldoorn en achter het historische pand van de verffabriek Royal Talens ligt de Nettenfabriek. Hier binnen is de studio te vinden: een mooie ruimte waar verschillende bedrijven zijn ondergebracht, waaronder een goed restaurant en café met een gezellig buitenterras, een bloemenzaak, een yogastudio, hairsalon, nailsalon, Limoncello brouwers, bierbrouwers en nog veel meer.  Parkeren kan gratis op het terrein van De Nettenfabriek. Voor vragen of om een afspraak te maken om de studio te bezoeken kunt u contact opnemen via: anoukbijsterbosch@gmail.com

The studio: Over

OVER DE RUSSISCHE ACADEMIE

Hieronder een verhelderend interview met Sergey Chubirko over de Russische Academische methode.

Sergey_Chubirko-1.jpg

INTERVIEW WITH A RUSSIAN ACADEMIC MASTER


WRITTEN BY JAMES GURNEY

DRAWING BY SERGEY CHUBIRKO

IMG_3108.jpg

.

.

The studio: Nieuws
bottom of page