top of page
Constructief tekenen: Galerij

CONSTRUCTIEF TEKENEN

2024: Geen plaatsen meer beschikbaar.

2025: medio April | 10 lessen a 4 uur | 10:00 - 14:00u |  €750-,

COURSE OBJECTIVE - DOELSTELLING


De missie van de studio en deze opleiding is het inzicht krijgen in werkmethoden van grote schilders uit de kunstgeschiedenis en het ontwikkelen van een goede artistieke smaak, om zo in te zetten bij het creëren van eigen werk.


CURSUS CONSTRUCTIEF TEKENEN


In de tekenopleiding bestudeer je eerst de klassieke regels van de vorm en compositie. De focus ligt ten eerste op basistechnieken, analyseren van vorm en het maken van een effectieve voorstudie. Daarna volgen projecten waar we in 12 uur een werk volledig opbouwen: van de constructieve fase tot afwerking van details. Door het volgen van alle onderdelen van de ateliertraining bouw je geleidelijk veel zelfvertrouwen op tijdens het vervaardigen van duidelijke en overtuigende tekeningen. In de studio wordt er met uitzondering van meesterkopieën uitsluitend getekend en geschilderd naar het leven. 


Tijdens de projecten krijg je stapsgewijs individuele instructie en is er veel aandacht voor de materialen en de tekentechnieken van de tekenaar. We werken volgens de ‘Constructive Drawing School’ beter bekend als de Russische academische methode, dit betekent dat je leert tekenen in 3D-vorm. 


In 2007 verscheen er een ge-update versie van 'Russische’ methodiek, gestructureerd beschreven door Professor V. Mogilevtsev van de Repin Academy. In de studio gebruiken wij deze lessen, schema's en boeken: Fundamentals of Drawing, Fundamentals of Painting, Fundamentals of Composition.

Constructief tekenen: Cursussen

CONSTRUCTIEF TEKENEN

Het begint met geometrische vormen

TEKENEN 1: In deze lessen leer je de grondbeginselen van het tekenen van vormen, met behulp van eenvoudige geometrische vormen. Je leert licht op vorm te beschrijven en 3D volume te construeren. Van arceren en het maken van een effectieve voorstudie tot afwerking van details. Door het volgen van alle onderdelen van een ateliertraining bouw je geleidelijk op naar het doel van de lessen, namelijk: het tekenen en schilderen naar het leven. Aan bod komen o.a. compositieleer, arceren, proportie, constructie, perspectief, tonale relaties, de grisaille, kleur/tempertatuur theorie, stilleven tekenen/schilderen.


TEKENEN 2: Een vervolg van TEKENEN 1:  anatomie van de schedel, anatomie van de nek en schouders, zelfportret tekenen of schilderen, zelf olieverf maken, portrettekenen en -schilderen zoals de oude meesters. Studie/constructie van de ogen, neus, mond, lippen en oren en nek. Studie van de handen, anatomie van het bovenlijf, portret met handen tot aan de 'full figure' anatomie.

IMG_2731.jpg
Constructief tekenen: Over
bottom of page