IMG_5892.jpg

OVER DE STUDIO

De Florence studio is een Klassiek Atelier in Apeldoorn waar je wekelijkse sessies en workshops in tekenen en schilderen kunt volgen.

Opgericht in het voorjaar van 2020 en geleid door professioneel kunstschilder ANOUK BIJSTERBOSCH.  Ze volgde haar studie op de klassieke academie in Florence (Italië) waar de werkwijzen gebaseerd zijn op kunstenaarsopleidingen uit het Italiaanse Renaissance-tijdperk. 

De studio staat open voor alle ervaringsniveaus. ​Bekijk hieronder het programma en voor meer informatie over de lessen en workshops. Als je meer wilt weten over de lesmethoden, scrol dan verder naar beneden.

 

Direct naast het station van Apeldoorn en achter het historische pand van de verffabriek Royal Talens ligt de Nettenfabriek. Hier binnen is de studio te vinden: een mooie ruimte waar verschillende bedrijven zijn ondergebracht, waaronder een goed restaurant en café ,  een gezellig buitenterras, een bloemenzaak, een yogastudio, hairsalon en nog veel meer.  Parkeren kan gratis op het terrein van De Nettenfabriek. Voor vragen of om een afspraak te maken om de studio te bezoeken kunt u contact opnemen via: anoukbijsterbosch@gmail.com

 

WAT BIEDT DE FLORENCE STUDIO?

 

ATELIERTRAINING

Je kan je storten op een korte workshop óf 3 maanden aan één onderdeel van de ateliertraining wijden. Tijdens wekelijkse sessies leer je de klassieke regels van vorm in de tekenopleiding, een klassiek stilleven schilderen, een gipsen beeld tekenen of een meesterwerk reproduceren. Door het volgen van alle onderdelen van een ateliertraining bouw je geleidelijk op naar het doel van de opleiding namelijk het portretteren van een levend model. Gedurende de ingeplande weken werk je aan individuele projecten van eenvoudige tot meer complexe.  Lees daar hieronder meer over.

IMG_0043.jpg

'CONSTRUCTIVE DRAWING'

De Florence studio gebruikt de constructieve tekenmethode, dit betekent dat je leert tekenen in 3D-vorm. Leren denken in vlakken, dimensies en vormen betekent dat de kunstenaar problemen beter kan oplossen. Als het model bijvoorbeeld beweegt, ken je tenminste de structuur van het lichaam en zijn vlakken zo goed dat er geen problemen optreden tijdens het werken. Of misschien als de verlichting op een onderwerp te helder is en er weinig valt te zien, dan heb je toch de kennis om de tekening af te maken. Constructief tekenen is een uitstekende methode om te leren als je vanuit de verbeelding wilt werken. Het is ook veel logischer om op deze manier te denken, omdat het leven in 3D is en onze geest in 3D denkt. Ook al is een tekening vlak, toch zou je die niet zo moeten benaderen. 

 

KLASSIEKE WERKWIJZEN 

We werken volgens de ‘Constructive Drawing School’ beter bekend als de Russische academische methode. De werkwijzen van de Russische Academie zijn gebaseerd op kunstenaarsopleidingen uit het Italiaanse Renaissance-tijdperk. 

In Sint-Petersburg is de opleiding voor kunstenaars in 300 jaar relatief weinig veranderd. De klassieke kunsttraditie is behouden gebleven en is springlevend in de 21ste eeuw. In 2007 verscheen er een ge-update versie van de methodiek, gestructureerd beschreven door Professor V. Mogilevtsev van de Repin Academy of Fine Arts in St. Petersburg. In onze studio gebruiken wij deze lessen, schema's en boeken: Fundamentals of Drawing, Fundamentals of Painting, Fundamentals of Composition.

 

ALLA PRIMA PALET

Naast het klassieke 'limited' palet, werken we in de studio met de alla prima methode (nat in nat). Met een impressionistisch kleurenpalet en zoveel mogelijk natuurlijk daglicht. Het doel hiervan is om te leren zien welke kleuren echt aanwezig zijn. Omdat natuurlijk licht zo snel verandert, werkt de alla prima-methode het beste om je snel en goed te trainen om een moment te vangen en ondertussen een goed geconstrueerd schilderij te maken.

EN PLEIN AIR

De studio heeft een uitgebreid programma plein air landschap schilderen. Door en-plein-air te schilderen ga je goed begrijpen hoe licht en atmosfeer werken en train je je ogen om de kleur veel nauwkeuriger te zien.

Je krijgt gauw een beter inzicht in het mengen van koude en warme kleuren en het creëren van subtiele kleurovergangen. We werken deze dag alla prima en met een full-color palet. Hier leer je snel compositorische beslissingen te nemen en belangrijke toonwaarden vast te leggen. Deze kennis is weer toepasbaar in elk schilderwerk!

KAN IK ME AANMELDEN ZONDER ENIGE TEKEN- OF SCHILDERERVARING?

 

Zeker! De constructieve methode is een zeer krachtige tool voor elke beginner. De vaardigheden die je in de studio leert gaan een leven lang mee en stellen je in staat om zelfstandig te kunnen werken vanuit observatie of verbeelding. We kunnen  voorafgaand een intake om verwachtingen te bespreken.

© 2021 All pictures copyright by Anouk Bijsterbosch